Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

#El Bullí

Ballai Vince hvg360

Fenntarthatóbb lehet-e a fine dining? Ki diktálja a trendet az államilag támogatott dán Noma után?

Átalakul, vagy ha úgy tetszik bezár a világ legjobb éttermeinek egyike, az egyszerűséget és frissességet középpontba helyező északi konyhát világtrenddé formáló Noma. A fejlemény felizzította a fine dining fenntarthatóságával kapcsolatos vitákat, akár a gazdasági, akár az emberi vonalat nézzük, de felmerül az is: melyik irányzat lehet a mérvadó a csúcsgasztronómiában a skandináv módi után, amely a korábbi molekuláris irányból a természetközeliség felé irányította a trendet.

Tóth Sándor Élet+Stílus

Enni jó – gasztroturizmus

Reprezentatív jellegű felmérések szerint az úti célok kiválasztásánál manapság már nemcsak a kifejezetten hedonista gourmet turistáknál szerepelnek első helyen a gasztronómiai szempontok, s csak utána a látnivalók, nevezetességek, a szellemi táplálék. Az utazók egyre inkább kíváncsiak egy-egy ország, nemzet konyhájára. Erre alapozva szerveződik most júniusban az El Bulli örökséghét Barcelonában.

F.B. Gasztro

Ferran Adrià - a legenda visszatért

Valóságos luxus gasztronómiai rituálé zajlott le a közelmúltban Barcelonában. Négy év szünet után először főzött újra a katalán nagymester, Ferran Adria és az El Bulli csapata a Dom Pérignon 2005-ös évjáratának bemutatása alkalmából.

Tóth Sándor Gasztro

Négykezes vacsorák 28 Michelin csillaggal

Valószínű sohasem főzött-sütött együtt annyi Michelin-csillagos szakács, mint az elmúlt napokban a dél-spanyolországi Marbellán. Egy estén a neves katalán séf, Ferran Adriá előtt tisztelegtek étterme, az El Bulli menüivel, majd a vendéglátó Dani García és híres külföldi szakácsvendégei „négykezes” ételremekei kerültek a vacsoraasztalra.

-t- Gasztro

A katalánok karácsonyi söre

Idáig csak a kiváltságosoknak adatott meg, hogy Spanyolország piacvezető sörfőzdéjének különleges ünnepi sörével koccintsanak. Most már odakerülhet a karácsonyfa alá.

Tóth Sándor Gasztro

Titkos fogásokat fedtek fel a Michelin-csillagos fívérek

A katalán gasztronómia jelenleg legsikeresebb séfje, borásza és cukrásza is ugyanannak a családnak a tagjai. Étterműkről, amely esélyes a világ legjobb éttermének a címére, a minap egy nagyformátumú könyv jelent meg.

T.S. Gasztro

23 ezer euró egy vacsoráért

A világ egyik legnevesebb aukciós háza, a Sotheby’s által szervezett árverés 14,1 millió hongkongi dollárt, mintegy 1,5 millió eurós (kb. 453 millió forint) bevételt hozott a világ legismertebb séfje által létrehozott El Bulli Alapítvány számlájára.

Tóth Sándor Gasztro

A jakuzák már a konyhában vannak

Kit érdekel már, hogy ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit, amikor Kiotóban vadásszák a japán séfeket. Pisztoly dörren, vér fröcsög, a jakuzák a konyhában elitmenüre céloznak. A vacsorát jegyre adják.

T.S. Gasztro

Öné is lehet az El Bulli bora

Hamarosan aukcióra bocsájtják a tavaly júliusban bezárt világhírű katalán étterem borkészletét. A tekintélyes londoni székhelyű árverezőház bejelentése máris hatalmas érdeklődést váltott ki.

Tóth Sándor Gasztro

Múzeumba kerül a molekuláris konyha

Örvendetes, ugyanakkor ésszerű javaslattal álltak elő a katalán Roses (spanyolul Rosas) elöljárói: szeretnék, ha városukban a nemrég bezárt világhírű El Bulli étterem múzeumot kapna.

Tóth Sándor Gasztro

Szakácskönyv 55 ezer euróért

A július végére meghirdetett záróra közeledtével sem csökken az érdeklődés az El Bulli iránt. Újabb s újabb hírek látnak napvilágot a világ egyik legjobb étterméről és mesterséf-tulajdonosáról. Most éppen a katalán szakács egy kézírásos könyve, illetve az El Bulliban vendégeskedő világsztár pár került reflektorfénybe.

Tóth Sándor Gasztro

Film készül a világ egyik legjobb étterméről

Az amerikaiak már a spájzban vannak – mondhatnák stílszerűen a spanyolok, pontosabban a büszke katalánok. Innen pedig már csak egy lépés a világ egyik legjobb éttermének, az El Bullinak a konyhája.

Kovács Gábor Gasztro

Paprika folyékony nitrogénben és egyéb őrültségek

Kürti Miklós, az oxfordi egyetem magyar származású fizikaprofesszora már 1969-ben előadást tartott Londonban Fizikus a konyhában címmel. S már akkor bemutatta, hogy a szuper hideg folyékony nitrogénnel, miképp készíthető fagylalt. A professzor más fizikai és kémia kísérleteket is végzett ételekkel, így például az alacsony hőmérsékleten történő sütéssel is.

1 2
Az első pillanatban szívinfarktusnak tűnt, de aztán kiderült, hogy összetört egy nő szíve, mert túl sok wasabit evett

Az első pillanatban szívinfarktusnak tűnt, de aztán kiderült, hogy összetört egy nő szíve, mert túl sok wasabit evett

Különleges csillagászati eseményt lehet szombat este látni

Különleges csillagászati eseményt lehet szombat este látni

Nagy Márton nyomában – a Duma Aktuál útmutatója a sajtó számára, hogyan kell értelmezni a gazdasági adatokat

Nagy Márton nyomában – a Duma Aktuál útmutatója a sajtó számára, hogyan kell értelmezni a gazdasági adatokat

Dél-Koreában sok ezer tüntető sürgette a felfüggesztett elnök letartóztatását

Dél-Koreában sok ezer tüntető sürgette a felfüggesztett elnök letartóztatását

MNB: Három óriási gyár 2025-ös beindulása lökhet a gazdaságon nagyot, de a profitot és a bérek egy részét ki is viszik az országból

MNB: Három óriási gyár 2025-ös beindulása lökhet a gazdaságon nagyot, de a profitot és a bérek egy részét ki is viszik az országból

Die Welt-értékelés: Ugrott az egymilliárd euró és most esélyt érez Orbán félelmetes ellenfele

Die Welt-értékelés: Ugrott az egymilliárd euró és most esélyt érez Orbán félelmetes ellenfele

Autó után kötött koporsóval drifteltek egy körfogalomban – videó

Autó után kötött koporsóval drifteltek egy körfogalomban – videó

Újabb részletek Orbán rejtélyes indiai útjáról: tuktuk-konvoj vitte a luxusszállodájába

Újabb részletek Orbán rejtélyes indiai útjáról: tuktuk-konvoj vitte a luxusszállodájába

Elhagyta Kunhegyes 80 éves volt fideszes polgármesterét a 60 évvel fiatalabb felesége

Elhagyta Kunhegyes 80 éves volt fideszes polgármesterét a 60 évvel fiatalabb felesége

A címlapról ajánljuk